divendres, 15 de juny de 2012

CINQUÈ: POP-UP

     L'últim treball que hem fet aquest curs a cinquè és un "pop-up". És a dir, una pàgina d'aquells contes que quan les obres, surt un paisatge o un personatge en volum.  Ens ha dut força temps, ja que primer -i amb paper de rebuig- els nens van haver de concentrar-se en crear un paisatge, treballant amb tres dimensions sobre dos plans (el fons i el terra). Això costa una mica perquè treballem en un mateix paper amb punts de vista diferents i també amb la idea de profunditat. A més, calcular les mides de les tiretes que tiben els objectes quan obrim el paper, tampoc és feina senzilla...

    Els vam proposar un tema: un bosc amb un secret. Aquest secret podia ser el que vulguéssin ells i estar tan amagat que l'espectador hagués d'estar una estona buscant o obrint finestretes per trobar-lo. Per això, a les fotos, segurament no els acabareu de veure. Encara que n'hi ha de molt poètics, com una floreta amagada rera un bosc d'arbres sense fulles, o un cor amagat en una finestreta que hi ha a la soca d'un arbre...

     Vam proposar per acabar el "pop-up" un treball amb tinta xinesa, bastonet i aiguada, fixant-nos bé en el contrast que es produïa entre el fons i els elements sobresortints.

     Us en deixem unes fotos del procés i alguns treballs acabats. Tots, com sempre, molt interessants i fets amb molta cura. Felicitats nois!!
dimecres, 6 de juny de 2012

GEGANTS GEGANTS A SEGON

       I per acabar el repàs de tots els treballs que vam posar a l'exposició anual de plàstica amb motiu de les activitats fetes dins del projecte Comenius, avui us portem els gegants que van fer els nens de segon:

Els gegants són figures de grans dimensions que representen reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional i que són un element molt destacat de les Festes Majors de molts dels pobles dels Països Catalans, en els quals sovint representen els antics benefactors de la localitat.
El seu origen es remunta a l’Edat Mitjana, quan en les festes cortesanes de diferents països de l’Europa occidental es començà a adoptar el costum d’incorporar ninots antropomorfs fets de fusta i cartró de grans proporcions dissenyats per amagar un home al seu interior, que els feia dansar al so d’una melodia. més endavant, aquestes figures s’incorporaren a la processó de Corpus. A Barcelona aquesta tradició apareix documentada ja el 1424, i al segle XIX trascendí la festa del Corpus i es féu present a les festes majors i de carnaval.
Els alumnes de segon, durant la Festa Major de Barcelona han visitat l’exposició on es poden veure tots els gegants de Barcelona i al taller de plàstica, han reproduit el que cada nen ha triat. Aquest treball també l’utilitzem per fer un estudi de les proporcions del cos humà i la seva estructura, per això podeu veure que cada gegant és acompanyat pel seu geganter.

Jordi Sánchez

Cesc Marimon

Albert Botanch i Quim Soler

Pol Julián

Adrià Lora

Iñaki Urbizu

Noel Colón

Marta Sorribes

Iker Pérez i Miquel 

Àlex Asensio i Helena Castejón

Laia Núñez

Daniel Cáceres i Marina Aviñoa

Xian Fong Ye Pan 

Jan Gómez i Ferran Soler

Mercè Alegre i Berta Colomer

Maria Sererols

Ariadna Carbonell

COL·LAGRAFIA A SEGON

     Aquest matí hem acabat d'estampar aquestes col·lagrafies que han fet els nens de segon. Amb materials del tot reciclats, cartrons de diferents gruixos, rodets i tinta de gravador a l'aigua, els nens han fet aquests robots tan fantàstics!dilluns, 4 de juny de 2012

PRIMER: EL BESTIARI

     Ja fa dies que us anem posant, classe per classe, tots els treballs que els nens de  primària van fer per a l'exposició "Cultura i Tradicions del nostre país", que vam muntar en ocasió de la visita de totes les escoles participants al projecte Comenius en què l'escola està implicada. 

     Avui li toca al grup de primer, en el que vam treballar a partir de l'estudi del bestiari popular de Barcelona. A l'exposició hi teniem aquest text en que explicàvem aquesta proposta:


El bestiari festiu és el conjunt de figures de desfilada, amb forma animal més o menys fantàstic i amb una simbologia diversa i ben determinada segons la bèstia.
Des d’antic l’home ha representat els seus sentiments, pors, anhels, les seves relacions amb la natura i amb allò sobrenatural amb les imatges que li són més properes. D’aquesta manera, les representacions de bèsties, reals o imaginades, han estat reproduïdes de formes diverses com a símbols dels sentiments i de les creences humanes.
En general totes aquestes tradicions simbòliques són reinterpretades per l'Església, i quan al segle XIII s'institueix la festivitat del Corpus Christi, amb l'expansió de la processó per tota Europa el 1316 –amb una important funció de divulgació litúrgica, didàctica i lúdica alhora-, les diverses escenificacions d'episodis bíblics i de vides de sants incorporen diferents elements escènics, com ara les figures de les bèsties. El lleó, la mulassa, el bou, la víbria, el drac, els cavallets i, sobretot, l'àliga intervenen en la processó com a personatges que, poc a poc, prenen simbologia i personalitat pròpia alhora que s'incorporen al panorama festiu català amb una funció específica molt ben definida dins la festa.
Els nens i nenes de primer, durant la Festa Major de Barcelona han visitat l’exposició del bestiari barceloní i l’han fet el centre d’atenció del treball que us presentem: a partir del cap d’un animal, cadascú ha creat una bèstia fantàstica amb parts d’animals diferents. El resultat és, com els animals tradicionals de la nostra ciutat, un seguici de bèsties imaginàries amb bones dosis de creativitat.
Luciana Belandria

Kimi Celaya

Martí Noguerol

Martina Bello

Pablo Gómez

Unai González

Joan Carles Prados

Irene Moreno

Marina Herreros

Pol Cuevas

Adrián Cortés

Xiang Jung Ye Pan

Afegeix la llegenda

Ernest Fosch

Eduard Fernández

Douglas Xavier Patricio

Àlex Prats

Pere Garriga

Roger Oliva 
Pablo López

Mireia-Lian Barrera

Àlex Rodríguez

Uma Blanch

Emma Richart

Íngrid Gómez

Gemma Oliva