dilluns, 14 de maig de 2012

DISSENY RADIAL A QUART

      Seguint amb el tema dels dissenys decoratius, que havíem començat a quart amb el disseny reticular dels mosaics hidràulics (en teniu l'entrada més avall), vam decidir fer un altre exercici, aquest cop de disseny radial. Per això ens vam fixar en els tradicionals plats decorats amb esmalt blau, que són tan típics de la ceràmica a casa nostra.
     Un cop vist com es construeix un disseny radial, cada nen va posar-se a la feina amb el seu plat (en aquest cas de cartró, decorats amb tinta xinesa blava) i avui a la tarda els hem acabat. Mireu quants tons de blau i quins dibuixos tan bonics que han fet, inspirant-se també en altres dissenys radials que  també coneixem molt, com ara les mandales....
dimarts, 8 de maig de 2012

QUART: EL MOSAIC HIDRÀULIC


   Seguim amb els treballs que els nens de Lavínia han fet per l'exposició. A quart ens vam dedicar a investigar sobre el mosaic hidràulic i els seus dissenys durant la seva època de màxim esplendor, el Modernisme. Aprofitant que en aquest nivell tractem el tema de les textures i les trames, ens va semblar una bona idea exemplificar la idea de trama creant un mosaic...
    
Aquest és el text que acompanyava els treballs:        El paviment hidràulic és un revestiment artesanal per a terres que va viure la seva època d’esplendor a finals del segle XIX i fins a mitjan segle XX. Va suposar una innovació respecte a materials tradicionals, ja que el cost de producció era més barat que la pedra natural (com ara el marbre) i no requeria cocció, sinó que es composava de ciment premsat.
La coincidència d’aquesta tècnica amb de desenvolupament del modernisme a Catalunya i més concretament a Barcelona, va fer que aquí els dissenys fossin més complexos i artístics i que els fabricants comptéssin amb els dissenyadors de moda entre els seus col·laboradors, com Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch o Enric Sagnier. Antoni Gaudí va dissenyar un únic paviment per a la Casa Batlló que finalment es va col·locar a la Casa Milà i a les voreres del Passeig de Gràcia. 
Els dibuixos representaven formes geomètriques, florals o vegetals i generalment componien un disseny simulant una catifa que ocupava tota l’habitació.
Els alumnes de quart, després de seguir el procés de creació i fabricació de la rajola hidràulica, han dissenyat la seva pròpia rajola, que han pintat posteriorment amb témpera. Un cop escanejada la imatge, han fet una composició amb el disseny inicial, repetint-lo a mode d’un mosaic, combinant-lo  amb altres peces, tot mitjançant el programa “gimp” d’edició d’imatges per ordinador.


Albert


   Àlex Sorribes


Daniel De la Cruz


Genís Pérez


Helena Llorens
Joan Alegre


 


                                             Joan Lahoz 

Júlia Aviñoa


Laura Rodríguez
Lucía Castejón


Martí BeltranMartí Sesé


Pep Urbizu
Pol Gómez


Pol Soriano


Roger Galbany

Sílvia Moya
Aitana SurrocaAlba
Arnau Soler
 

Jordi Font                                  José Elías


Marc Ramos
Mariona 

 Júlia Estrada