dimarts, 31 de gener de 2012

PORTES DE PRIMER I SEGON

Si heu passat per l'escola ja haureu vist els murals que hem fet aquest any per les portes de primer i segon. Ells, com sempre, han triat el nom de la classe i a plàstica hem fet el mural entre tots. Han quedat molt xulos, sempre està bé fer un treball a cinquanta mans.

Us presentem la classe dels gats:


I la classe dels egipcis:

dilluns, 30 de gener de 2012

DEL PLA AL VOLUM A CINQUÈ

A cinquè ja fa unes setmanes que ens vam posar a investigar sobre el pla i el volum. El primer experiment que vam fer, va ser que cadascú es fabriqués una cinta de Möbius (http://es.wikipedia.org/wiki/Banda_de_Möbius), un artefacte que va cridar molt l'atenció dels nens, que van poder comprovar que només tenia una cara i una vora... complicat d'entendre però fàcil d'experimentar. Vam parlar del pla, de les dues dimensions i de les tres dimensions. Vam intentar dibuixar la cinta per aquí, per allà... i vam acabar veient uns dibuixos d' Escher, que ens mostren paradoxes com la cinta de Möbius. Al final, un petit truc de màgia, retallant la cinta per una tercera part de la seva amplada...
Durant les dues següents sessions vam proposar als alumnes un exercici en el que havien de convertir un pla en un objecte tridimensional. Per això vam necessitar molt paper de rebuig, tisores i cola de barra. Van retallar, doblegar, plegar, enganxar, i poc a poc, anaven sortint els resultats.
Per no influir massa el seu procés creatiu, vam deixar pel final, quan cadascú ja tenia dues o tres peces acabades, la posada en comú de l'obra de Tom Carr, que vam veure a la pantalla. Les seves escultures de plans convertits en objectes ens van donar un punt de vista sobre la simplicitat de les formes, la delicadesa, l'equilibri... i això va servir els alumnes de cinquè per depurar una mica alguna de les seves peces.
Finalment, a la darrera sessió, vam demanar que cadascú triés una peça de les que havia fet per reproduïr-la amb cartró (ens encanta el cartró de les capses de cereals!!) i després, es van pintar de color blanc per ressaltar les formes creades.

I aquí en teniu alguns dels resultats. Els alumnes de cinquè han fet una bona feinada però sobretot, han entès perfectament el procés. Fixeu-vos en l'elegància d'aquestes formes tan senzilles:
dilluns, 9 de gener de 2012

DIBUIXOS GEGANTS A 3r


A tercer ja fa temps que cada any fem un treball estretament lligat al barri de Les Corts: d'una banda, amb la supertutora que tenen, la Maria Teresa, treballen el tema a l'assignatura de medi. A plàstica complementem aquest treball amb unes sortides pel barri: ens fixem en l'arquitectura, els detalls de les cases que van conformar el primer nucli de Les Corts, aprenent coses sobre la manera de viure dels seus veïns, el pas de la història...
Una de les coses que fem en acabar aquest recorregut és una sortida fins a la masia de Can Vinyals, per veure in situ el que han après a classe i de pas, en fem un dibuix en el que cada nen explica la casa: les proporcions, els elements, els detalls, les formes... quan arribem a la classe, aquest dibuix ens serveix com a base per fer-ne un altre, treballat amb altres materials, i que fem servir com a tapa de l'àlbum del primer trimestre.

Aquest any hem decidit proposar un altre repte als alumnes: hem plantejat una realització de tres dibuixos gegants, amb carbonet, guix blanc i pintura blava. Cada grup (i n'eren uns quants!) havia de posar-se d'acord sobre com s'havia de fer el dibuix, com s'havia de repartir la feina...vaja, un munt de coses que al principi semblaven difícils de fer en grup (allò semblava una olla de grills i en algun moment la cosa s'encallava de debò). Però al final, se n'han sortit i us en volem ensenyar els resultats, acabats de sortir del forn avui mateix!!

El procés:


I els resultats!!:

Alguns detalls: