dimecres, 2 de novembre de 2011

"ASSEMBLAGE" A 5è


Comencem nou curs amb tot de coses per començar a ensenyar. La primera ve de part dels alumnes de cinquè, que han fet un llarg recorregut per arribar fins a aquí: vam començar el curs amb un senzill exercici d'observació i dibuix del natural, tal i com ens agrada iniciar els treballs que comporten un procés complex. Es tractava, com ja havíem fet altres anys a cinquè, de prendre unes fruites de tardor com a model i observar-ne la dispoció, les proporcions, les formes, siluetes, colors, l'ombra projectada sobre la taula... A partir d'aquí ens vam interessar per saber què és una "natura morta" segons els paràmetres de l'art tradicional. En vam veure moltes: de Zurbaran a Picasso, passant per Cézanne o Nonell. D'això en vam extreure la idea de la natura morta com a tema.
Prenent com a motiu d'atenció les natures mortes dels pintors cubistes vam posar el nostre interès en la tècnica del collage i la següent proposta va ser la de fer una natura morta amb aquesta tècnica. Aquest pas ens era necessari per anar una mica més enllà i intentar entendre el terme "assemblage", que vindria a ser una mena de collage en tres dimensions. Així, i prenent com a referència les obres de Duchamp, Broodthaers, Man Ray, Brossa, etc, cada nen ha intentat fabricar el seu propi assemblage amb dos o més objectes que ha trobat per casa seva.

Joan Brossa: "Poema", "Plat de plat". Man Ray: "Regal"


Aquest treball l'hem encarat a treballar fonamentalment dos aspectes: per una banda entendre que dos -o més- objectes que d'entrada no tenen res en comú, podem posar-los en el mateix continent per donar a aquest nou objecte un sentit. Per tant, desenvolupar la capacitat de pensar més enllà de l'objecte en sí, crear una nova idea a partir de coses que hem trobat a casa. Hem insistit que en aquest punt és molt important donar un títol a la peça. Per altra banda, hem intentat posar també l'accent en la realització, Els assemblages han d'estar fets i presentats amb cura, parant atenció a com s'enganxen els diferents materials, posant l'objecte damunt d'una "peana", etc.

Alguns dels que ja han acabat són aquests que teniu aquí:

"Impermeable", de l'Oskar


"Sopa de cabell d'àngel", de la Clara


"Perfum de festa", de l'Anna


"Eina catalana", del JoanEstigueu pendents, que aviat en posarem més!