dilluns, 28 de setembre de 2009

1r: ANIMALS FANTÀSTICS

Coincidint amb les festes de La Mercè de Barcelona a primer cicle ja fa temps que es proposen dues activitats referents al bestiari per una banda, i als gegants per l´altra (això ho fem a segon i ja us ho ensenyarem més endavant).

Els nens de primer van anar la setmana passada al Palau de la Virreina, on habitualment en aquestes dates estan exposades els exemplars de bèsties més estrafolàries de Barcelona. Algunes més tocants a la realitat, com el Lleó o la Mulassa, i d´altres més increïbles, com la Tarasca o la Víbria. A classe van aprofundir en el tema i tots van triar una bèstia per dibuixar. I amb tot aquest sac tan ple, han aparegut avui al taller per fer un exercici d´inventiva i de pràctica amb el treball de matisos entre el blanc i el negre.

Mireu, d´entrada, quins dibuixos tan encertats que han dut (ep! fets a classe després de la visita...) :Un cop al taller els hem proposat d´inventar-se cadascú un animal fantàstic a partir d´una fotografia del cap d´un animal de veritat. S´havia de pensar, doncs, de quines parts de diferents animals cadascú volia partir per anar-les combinant i arribar a un resultat sorprenent. Per fer això, i donat que la fotocòpia era en blanc i negre, hem començat dibuixant amb una cera gris. El repte, un cop dibuixada la bèstia, era acabar-la pintant només amb ceres de colors blanc, gris i negre, sense que al final acabés sent tot un núvol gris. I ho han fet molt i molt bé: han treballat amb cura i paciència (encara que els haguem fet baixar el volum de la veu unes quantes vegades) per definir contorns, taques, ungles i escates amb un material que es presta poc al detall. Fantàstic!!

I ja per acabar, tots han inventat un nom pel seu ésser bestial

diumenge, 13 de setembre de 2009

COMENCEM RECICLANT

Tornem a encetar un nou curs a l'escola Lavínia. Al taller de plàstica, ja tot és a punt: hem endreçat, netejat, omplert armaris i calaixos del nou material. Tot és blanc i polit a l'espera dels nens i nenes que ompliran de color, de fang, retalls de roba, cartrons i vés a saber què més l'espai del taller amb les seves mans.
D'entrada hem començat reciclant els trossets de ceres que van quedar l'any passat al fons de les capsetes i que fan tan d'embalum tots junts, que fa pena llençar-los.

Només s'han de posar als foradets d'una glaçonera de silicona els trossets de cera que ja són massa petits per poder-hi pintar. Nosaltres posem a cada compartiment ceres del mateix color o bé barreges per a aconseguir matisos diferents (verds amb grocs, marrons amb daurats, blaus o verds amb blanc...). Després només s'ha d'escalfar el forn (molt poquet, a 50 graus durant uns 10 minuts) i apagar-lo abans d'entrar-hi la glaçonera, ja que la cera fon molt fàcilment (i ràpid). Quan ja és tot fos, ho podem remenar amb un bastonet per aconseguir un color més o menys uniforme (o no, això va a gustos), i deixar-ho refredar. En ser el motlle de silicona, un cop fred, surt fàcilment.


I aquí teniu les noves ceres un cop desmotllades. Ja veieu que tenen una mida ideal per quan necessitem pintar superfícies una mica grans i resulta una solució útil per no llençar les restes que ja no ens fan cap servei.