dimarts, 18 de novembre de 2008

6è: AUTORRETRATS

Cada curs comencem a tots els cursos de primària amb un autorretrat. Aquest any, a 6è hem començat amb un mirall, un paper i un llapis:


A tots els cursos intentem fixar-nos en la forma de la cara i el cap, les proporcions i relació de les parts entre elles, les formes de tots els elements de la cara, els detalls... i després acabem aquest retrat de diferents maneres. Ja us ho anirem ensenyant.

A sisè, després d´enllestir el retrat hem dedicat unes quantes classes a fixar-nos en diferents maneres que han tingut els artistes del segle XX de fer els seus retrats.
Vam començar amb els expressionistes alemanys: després de veure i comentar alguns retrats de Nolde i Kirchner entre tots vam intentar extreure´n els trets característics d´aquestes pintures. I un cop al taller, amb el primer dibuix que cadascú havia fet i un altre paper al costat, directament amb pintura cadascú va fer la seva interpretació expressionista:

A la següent sessió vam veure uns quants retrats surrealistes de Magritte, Ernst, i seguint el mateix procés, a la classe vam tractar de fer la versió surrealista del retrat de cadascú, sempre apuntant allò que s´havia treballat al darrere del treball per tenir-ne els conceptes clars:També, parlant de surrealistes, vam fer uns cadàvers exquisits tridimensionals, en que cadascú va fer una part d´un cos (cames, braços, cap i cos) que després vam ajuntar aleatòriament:


I hem tancat aquest passeig per les avantguardes amb el moviment dadà. A la primera sessió, on vam veure obres d´aquests autors, vam intentar extreure la intenció dadaista de peces tant sorprenents com "l´urinari" de Duchamp...


La veritat és que vam riure força amb les bromes i les ironies d´aquests artistes, capaços de pintar-li bigotis a la Giocconda... Aquí ens vam fixar en els collages de Hausmann i Grosz, prenent-los com a exemples per versionar l´autorretrat. Per treballar-lo vam fer fotos de cada alumne, en blanc i negre, i un cop impreses i recopilats retalls de diaris, cadascú va fer un retalla i enganxa ben absurd, com l´ocasió demanava:I, finalment, alguns resultats:

dijous, 13 de novembre de 2008

3r: DIBUIXEM UNA CAIXA

A 3r hem fet un exercici de dibuix del natural, prenent una caixa blanca il-luminada com a model. Després d´una estona d´observació i explicació de formes, línies, perspectiva, llums i ombres i ombres projectades, els alumnes s´han posat a la feina amb un paper blanc i tres ceres: blanc, negre i gris. A mig treball hem parat de dibuixar per observar en quins punts del dibuix ens estàvem equivocant (eeep! que la tapa de sobre no té forma de triangle!!) i poder rectificar tornant a observar i comentant-ho un altre cop.

Després hem vist que els resultats eren bons, però se´n podia millorar la presentació. Les coses ben acabades sempre fan més goig. Així que hem buscat una de les nostres estratègies per deixar els dibuixos ben solucionats...
I, finalment, el resultat: